Vad är talg?
Talg är ett samlingsnamn på det fett som finns hos idisslare, som t.ex kor och får. Genom att förädla talg som råvara får man ett prima matlagningsfett, som även det kallas för talg. Talgen passar utmärkt till den mesta slags matlagning, men kanske extra bra till stekning av kött eller fritering.
Talgen har en mild doft av hö vilket kan vara ovant för nybörjaren, men detta är ett gott tecken på att talgen inte genomgått onödiga processer för att ta bort doft och smak. Talg, tillsammans med Ister, är två mycket stabila fetter som tål höga temperaturer utan att kvalitet eller smak påverkas.
Hållbarhet och förvaring
Talg är ett väldigt tåligt fett som mycket sällan blir dåligt, förutsatt att det hanteras korrekt. Den bästa förvaringen är troligtvis ”mörkt och svalt”, men då de flesta moderna hem inte har något förvaringsutrymme som passar in på den beskrivningen så rekommenderar jag kylskåp. Personligen har jag dock min burk stående på köksbänken eftersom den sällan blir äldre än två veckor i vårt hushåll oavsett.
Använd alltid rena verktyg när du tar fett från burken och om du skulle få kondens på insidan av glasburken så torka bort det med hushållspapper så kommer talgen att hålla länge. Talgen kan även frysas.
Ursprung
Den talg jag säljer kommer från djur som endast äter gräs, örter, hö och ensilage. Inget spannmål alltså. Detta är viktigt, inte minst för djurens välmående, men även för att fettsyrebalansen i talgen ska bli så bra som möjligt. Djuren kommer uteslutande från ekologiska och kravmärkta gårdar som bl.a ligger i Halland, Västra Götaland och Värmland.
Beroende på vad djuren ätit samt vart på djuret man tar fettet ifrån kan smak, färg och doft skilja från burk till burk. Även konsistensen på talgen påverkas av olika faktorer. Min talg av nöt är gjord på en blandning av njurtalg, som är ett hårdare fett som sitter runt just njurarna på djuret, samt hängmörat putsfett, vilket gör att den färdiga produkten är i fast form även i rumstemperatur. Talgen från får och lamm består enbart av njurtalg, vilket gör att den är något hårdare i konsistensen men samtidigt väldigt mild i både smak och doft. Färgen på den nöttalg jag producerar är i varierande nyanser av gult och talgen från får och lamm är väldigt ljust gul eller vit.
För mer information om djuren och uppfödarna se www.gronagardar.se , www.naturgarden.se och www.lammkorv.se