Vad är ister?
Ister är benämningen på det fett som sitter runt de inre organen på grisen. Tillsammans med annat fett som kallas späck, som sitter under huden på grisen, kan man genom förädling få fram ett prima matlagningsfett som ofta får samlingsnamnet Ister.
Ister passar, liksom talgen, till den mesta slags matlagning och en personlig favorit är ugnsrostade rotfrukter med ister, timjan, salt och peppar. Istret passar även bra i exempelvis matpajer och piroger. Ister kan även användas som alternativ till smörgåsfett, men då bör man tillsätta lite salt för att det ska komma till sin rätt. Det går även bra att vispa istret med elvisp för en krämigare konsistens. Jag brukar smaksätta med timjan, lökpulver och salt för att ha som tillbehör till magrare kött som t.ex rostbiff och kyckling. Att använda ister på detta vis var vanligt förr i tiden och kallas ibland för ”Flott”, men det används även idag på sina håll.
Istret har en mild smak och doft, och kan många gånger vara ett bra alternativ att börja med om man är ovan att använda sig av animaliska fetter som ister och talg i matlagningen.
Ister, tillsammans med talg, är två mycket stabila fetter som tål höga temperaturer utan att kvalitet eller smak påverkas.
Hållbarhet och förvaring
Ister är ett väldigt tåligt fett som mycket sällan blir dåligt, förutsatt att det hanteras korrekt. Den bästa förvaringen är troligtvis “mörkt och svalt”, men då de flesta moderna hem inte har något förvaringsutrymme som passar in på den beskrivningen så rekommenderar jag kylskåp.
Använd alltid rena verktyg när du tar fett från burken och om du skulle få kondens på insidan av glasburken så torka bort det med hushållspapper så kommer istret att hålla länge. Istret kan även frysas.
Ursprung
Det ister jag säljer kommer från en ekologisk gård i norra Halland där grisarna har fri tillgång till utevistelse och får äta så mycket ensilage de vill. Utöver ensilage äter de även korn, havre, rågvete, vete, åkerböna, mineraler och gräs.
Beroende på vad djuren ätit samt vart på djuret man tar fettet ifrån kan smak, färg och doft skilja från burk till burk. Även konsistensen på istret påverkas av olika faktorer. Mitt ister är gjort på en blandning av ister och späck vilket gör att istret har en fast form även i rumstemperatur. Istrets färg är alltid vit och konsistensen är mjukare än talgen.
För mer information om djuren och uppfödarna se www.ragnarssons.com